Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Uppspelningarna i Delsbo är över, och det enda som återstår av Zornmärkesuppspelningarna är kvällens jurysamtal och söndagens utdelningar av utmärkelser. Det har varit 81 uppspelande som tillsammans, under 6 uppspelningsdagar, har spelat 284 låtar för den 4-hövdade zornjuryn. 14 silvermärken, 15 diplom efter brons, 16 bronsmärken och 8 diplom kommer att delas ut, med start klockan 14.30 på spelkullen på Delsbo forngård.

På söndag får vi höra Lukas Arvidsson från Vankiva i Skåne spela på träskofiol, ett instrument är mer ljudsvagt än fiolen, och som spelas vilande under hakan, som vanlig fiol, eller tryckt mot armhålan. 

Lukas har spelat fiol sedan sju års ålder under hela uppväxten och skoltiden i Vinslöv. Storasyskonen spelade i Kristianstads låtlag, och han själv i Hässleholms låtlag. Så småningom började han gå på Laif och Ninni Carrs kurser för barn och ungdomar, och med familjen Carr har han fortsatt att spela med sedan dess. 

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (fredag) blev två silvermärken, fem bronsmärken och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Isak Eriksson från Älandsbro i Härnösands kommun, spelade upp med låtar från Ångermanland på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (fredag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Isak är född, uppvuxen och bor i Älandsbro (Innerfälle). 2011 tyckte mamma Birgitta att jag borde göra något mer på fritiden t.ex. prova någon sport eller instrument. Isac valde att börja testa att spela fiol. Sagt och gjort och nu efter sju år står han här med ett silvermärke.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (torsdag) blev två silvermärken, två bronsmärken och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Håkan Hellblom, Näsviken, spelade upp på tvåradigt durspel med låtar från Jämtland för Zornmärkesjuryn i dag (torsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Håkan spelar främst traditionell folkmusik från Jämtland men spelar gärna också låtar från andra områden.

Håkan startade sitt spelande på fiol vid nio års ålder i kommunala musikskolan. Det började med klassisk musik men Håkan ville spela folkmusik och efter övertalning av läraren så blev det mer och mer folkmusik. Som 13-14 åring träffade Håkan JP Nyströms i ett kök och insåg att det var durspel som han ville spela. Sagt och gjort moppen såldes och durspel köptes.

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdag) blev fyra silvermärke, ett bronsmärke och fem diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Einar Zethelius, Estuna spelade upp med Upplandslåtar på kontrabasharpa för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Einar kommer från en kyrkomusikerfamilj bosatt i Estuna norr om Norrtälje. Han började spela nyckelharpa vid 18 års ålder och hade då ett starkt intresse för allt möjligt gammalt, historiskt och lokalt så när hans pappa tog fram Jan Lings avhandling "Nyckelharpan" som visade de gamla märkliga nyckelharporna som bevarats från byar och gårdar alldeles i deras närhet väcktes hans riktiga intresse för instrumentet.

Läs mer...

På zornmärkesuppspelningarnas fjärde dag var det flera durspelare som spelade upp för zornjuryn, som i år består av Wille Grindsäter, Peter Pedersen, Markus Svensson och Tony Wrethling. Nu återstår två dagar av uppspelningar, innan alla som fått en utmärkelse får höra motiveringarna och ta emot märken och diplom på Delsbo forngård ur landshövding Per Bills hand. Då får vi även höra de nya riksspelmännen och årets guldmärkesmottagare spela.

En av dessa som, efter enträget arbete, välförtjänt belönas med silvermärke är Torbjörn Olofsson från Lerum. Det hela började för många år sedan när hustrun Annie drog med honom på en gammeldanskurs. 

- I början var jag väldigt motsträvig, säger Torbjörn. Jag skulle verkligen inte gå i knätofs. Men jag följde med, och det gick förvånansvärt bra att dansa.

Läs mer...

Hittills har det utsetts elva nya riksspelmän under riksspelmansveckan i Delsbo, som avslutas på forngården på söndag. En uppspelningsdag återstår, innan alla märken och diplom kan delas ut under överinseende av landshövding Per Bill. Årets guldmärkesmottagare kommer också att presenteras och höras spela på Delsbostämman, där vi även får höra de nya riksspelmännen spela. En av dessa är Daniel Nyström, musiklärare, dragspelare, durspelare, och numera också riksspelman i Råneå. 

Läs mer...

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Delsbo på Svanbacken Strandhotell. Resultatet vid dagens uppspelning (onsdag) blev fyra silvermärken, ett bronsmärke och fem diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman på Delsbostämman i Delsbo söndag den 1 juli klockan 14.30

Johan Lång från Uppsala, spelade upp med Upplandslåtar på nyckelharpa för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Läs mer...