Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 

Jobs Karl Larsson

Jobs Karl Larsson från Uppsala fick diplom efter bronsmärke vid zornmärkesuppspelningarna i Örebro som pågår under veckan. 107 uppspelande skall juryn, bestående av Christina Frohm, Verf Lena Egardt, Tony Wrethling och Cajsa Ekstav lyssna till, bedöma och utvärdera under fem dagar. På lördag är det utdelning av utmärkelser, och då kommer alla nya riksspelmän att ges möjlighet att spela från scenen. Dessutom presenteras årets mottagare av det prestigefyllda Zornmärket i guld.

 

För Karl började resan mot Zornmärket 1995.

- Far ville att jag skulle prova på, säger Karl, och han anmälde mig till uppspelningarna i Falun. Så det var bara att sätta igång och jag fick diplom den gången.

Det har aldrig varit långt till folkmusiken för Karl. Med en far som ordförande i Dalarnas spelmansförbund och med storspelmannen Knis Karl Aronsson i släkten har musiken och traditionen alltid funnits med naturligt. Karls eget intresse för folkmusiken har ibland varit intensivare och ibland fått komma i bakgrunden, men allteftersom spelkompisarna spelat upp och blivit riksspelmän kände Karl att han ville satsa lite mera. I Degeberga erövrade han bronsmärket och satte sedan upp målet att ta silvermärket och bli riksspelman före 40. I år hann han inte riktigt lägga ner så mycket energi han hade tänkt, men spelade ändå till sig ett diplom efter bronsmärke.

Vad betyder då detta diplom efter bronsmärke? Rent fysiskt så får man ett diplom med en motivering, men inget märke. Utmärkelsen kan bara delas ut till dem som har ett bronsmärke sedan tidigare. Utmärkelsen har inte använts på några år, men har nu kommit tillbaka. Juryn har känt att det behövs ett steg på vägen mellan brons och silver. Diplomet efter brons är en utmärkelse som kan delas ut när en uppspelande varit nära att nå upp till silvernivån, men där det saknas något, en silverglans som skall till för att man skall bli utnämnd till riksspelman.

- För mig spelar det inte så stor roll. Eftersom utmärkelsen nu finns, så är det roligt att få den, men jag hade inte blivit besviken om jag inte fått något. Det är silvret som är målet och nu har jag ett år till på mig innan jag fyller 40, säger Karl, och går in i Jeremiasstugan i Wadköping för att få kommentarer på sitt spel, så att han vet vad han skall jobba på till nästa år.

Anders Ewaldz
0704 56 21 66