Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Den första riksspelmannen att utses under zornmärkesuppspelningarna i Borås är Täpp Jenny Nylander från Rättvik. Hon hade egentligen aldrig tänkt att utsätta sig för den prövning det innebär att ställa sig framför zornjuryn och frivilligt låta sitt spel granskas. Men en spelkompis som skulle resa ner från Dalarna tyckte att Jenny skulle följa med.

- Jag bestämde mig för att hänga på för att se om jag klarade av situationen i uppspelningsrummet, säger Jenny. Så jag hade ingen press på mig alls eftersom jag inte hade några förväntningar.

 

Desto mer överraskad blev Jenny när hon tilldelades zornmärket i silver, första gången hon spelade upp, och därmed kan titulera sig riksspelman. Av de 199 riksspelmän som utsetts sedan 1992 har bara nio fått sin utnämning efter första uppspelningen.

Jenny började i kommunala musikskolan som sexåring med suzukimetoden på klassisk musik, men folkmusiken var också med, redan från början. Efter att ha lyssnat på inspelningar med Päkkos Gustaf och Ole Hjorth blev Jenny fascinerad av Oles stämmor, som hon lärde sig spela till, och har sedan utvecklat sitt stämspel tillsammans med systern Ida. Hon har också inspirerats av Pål Olles häftiga stämmor. Men vid uppspelningen spelar man ensam, och då räcker det inte att spela enbart stämma.

- Att jag fått zornmärket i silver betyder mycket för självförtroendet, säger Jenny. Jag spelar för det mesta andrastämmor, men nu vet jag att kan jag känna mig trygg i mitt melodispel också.

Text: Anders Ewaldz 0721 78 76 05