Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Bli Riksspelman i Umeå 2014  

Uppspelningar för Zornmärket 

arrangeras årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen. Det görs 2014 i samarbete med Björksta Folkdanslag. 

Senast uppspelningarna hölls i Umeå var 1962 men nu är det dags igen. Med uppspelningar mellan den 4 och 9 augusti ska nya Riksspelmän utses. 

Uppspelningarna går till så att spelmannen spelar tre till fyra låtar inför en jury som avgör om spelningen har sådan kvalité att den leder till ett diplom, ett bronsmärke eller ett silvermärke. 

Juryn består av högt kvalificerade musikmänniskor, själva spelmän och mycket väl bevandrade i folkmusikens traditioner och uttrycksformer.  

De bedömer den uppspelandes prestation från olika folkmusikaliska utgångspunkter och lämnar sedan ett utlåtande som kan innebära en utmärkelse. Den främsta av dessa är att spelmannen kvalificerar sig för Zornmärket i silver och därmed kan kalla sig riksspelman.  

Till dessa uppspelningar har varje spelman, minst 16 år gammal, rätt att anmäla sig. 

Vill du veta mer om Zornmärket, uppspelningarna och hur du ska anmäla dig kan du läsa mer här: 

www.ewaldz.se/zorn/joomla

 

Musikaliska äventyr i Umeå 

I augusti blomstrar Björkarnas stad som mest. Detta år, när Umeå är Europas kulturhuvudstad fylls staden av spelmän och dansare från när och fjärran. Låt dig förföras och förledas av fantastiska folkdräkter i alla färger, buskspel i alla hörn, folkmusik från Glashuset i centrum och vilda danser på dansbanan på Västerbottens museum. Musikaliska äventyr framförda av unga och gamla.

Du som är gammal, minns den härligt ystra hambon, den ljuvligt underbara stilla valsen med käraste vännen och kanske även en flygande vildsint schottis finns i dina ungdomsminnen.

Du som är ung har ju hela härligheten framför dig. Det är inte mycket som går upp emot en dans på en utedansbana. Det är bara att ta vara på varje chans så får även du garanterat minnen för livet!

Äventyret startar söndagen den 3 augusti, lördagen den 9 augusti utdelas Zornmärken och det hela avslutas söndagen den 10 augusti med konsert på Rådhustorget och med föreställningen "Flottarna kommer" på Umeå Energicentrum i Klabböle.

Umebor — ni är att gratulera!

 

Riksspelmansstämma på Gammlia

Lördag den 9 augusti kl. 13.00 blir det Riksspelmansstämma på Västerbottens museum. Då delas utmärkelser ut till de spelmän som speciellt har utmärkt sig under veckans uppspelningar. De som erhåller utmärkelsen silver har då rätt att kalla sig Riksspelman. Av 100 uppspelande brukar 10 lyckas med denna bedrift. Under stämman kommer bland andra att få lyssna till dessa de nyutnämnda Riksspelmännen. 

Västerbottens museum med uställningar och uteområde kommer under hela folkmusikveckan vara en arena fylld med musikuppträdanden, föreställningar och dans. Kom och ta del av programmet eller varför inte slå dig ner med en picknickkorg? 

 

Rikspelmanskonsert

GULD & SILVER! 

Konsert med riksspelmän från Övre Norrland i Helena Elisabeth kyrka fredag den 8 augusti kl. 18.00 och kl. 20.00.

Välkommen till Helena Elisabeth kyrka vid Västerbottens museum och till en akustisk konsert med våra främsta riksspelmän från Norr- och Västerbotten. Lyssna till intimt och initierat låtspel, i en miljö perfekt för akustisk musik.

Medverkande: Svante Lindqvist Luleå, Siw Burman Lycksele, Fredrik Isaksson Pajala, Jan Burman Umeå, Maria Eklund Umeå, Peter Öqvist Umeå, Ida Meidell-Blylod Stockholm/Umeå, Magnus Holmström Bullmark/Sigtuna.

Begränsade antal platser kom i tid! Det kommer att bli fullsatt.
Biljetter 150:- Förköp: NorrlandsOperan.

Biljetter säljs även vid vid entrén fr o m en timme före konserten.

 

Flottarna kommer!  

Flottarna kommer är en musik- och berättarföreställning baserad på berättelser om och kring flottningarna längs Vindelälven och Umeälven. Manus och konstnärlig ledning Carina Bergström.

Medverkande: Lena-Stina Forsell
Musik: Sorsele spelmanslag, Lycksele spelmanslag, Mandelpären (från Vindeln), Umebygdens spelmansgille och Umeå spelmanslag.
Dansare: Dansare från olika folkdanslag längs älvarna.

Umeå Energicentrum i Klabböle söndag den 10 augusti kl. 15.00.

 

 

Vilda danser!

Björkstalaget

 

Umeås folkdanslag ordnar danskväll på Dansbanan, Västerbottens museum.

Tisdag den 5 augusti mellan kl 18-19 är det dansutlärning och kl 19-23 är det dans till Umeå spelmanslag.

  

Folkskandia och Etno Histeria Umeuropa Caravan

Folkmusiksamarbete för hundratalet barn och ungdomar från Västerbotten, Kaustinen i Finland och Verdal i Norge. Musikaliska ledare är Mauno Järvelä, Geir-Egil Larsen, Anton Teljebäck med flera. Det bjuds på konsert torsdag kväll den 7 augusti på Musikskolan samt en avslutningskonsert på söndag den 10 augusti på Rådhustorget.

Under folkmusikveckan kommer även ett 40-tal unga folkmusiker från hela Europa besöka Umeå där konserter och workshops kommer att få stan att sjuda!