Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Årets uppspelningar för zornmärket genomförs denna vecka i den vackra Ramnaparken i Borås. Vid dagens uppspelningar tilldelades två unga kvinnor zornmärket i brons för kulning.

 

En av dessa kvinnor är Johanna Lillvik från Dalsjöfors, och som numera är bosatt i Borås. Det var med andra ord på hemmaplan som hon idag sjöng upp inför zornmärkesjuryn.

 

Johanna har hållit på med folklig sång i många år, och studerar för närvarande världsmusik med inriktning på sång vid musikhögskolan i Göteborg. Hennes musicerande inskränker sig dock inte enbart till svensk folkmusik, utan hon sjunger också mycket folkmusik från andra länder och världsdelar, liksom mycket inom andra genrer, såsom pop och rock. Kulningen ligger henne dock mycket varmt om hjärtat.

-        Vallmusiken är förförande vacker, säger hon, och jag har en mycket stor respekt för dess utövare.

Kulning är en typ av kraftfull sång som traditionellt använts inom vallmusiken. Typiskt användes det för att locka på boskapen, eller för att kommunicera med angränsande fäbodar. Genom att sången är så kraftfull har den en förmåga att nå ut över långa avstånd. Kulning är med andra ord bruksmusik, som utöver att vara vacker också haft ett praktiskt syfte.

-        När man går ut i skogen och kular är det lätt att leva sig in i våra förfäders liv och situation, säger Johanna.

Johanna belönades med zornmärket i brons för sin uppsjungning. Att hon ens var på plats idag var dock beroende på en slump. Häromdagen snubblade hon över en broschyr om arrangemanget, och hon gick därför dit på vinst och förlust för att komma med, även om anmälningstiden sedan länge var utgången. Som tur var fanns det en lucka i programmet, och några timmar senare har alltså Johanna alltså blivit stolt innehavare av bronsmärket.

 

Text och bild: Urban Lind 0708 407 409
2012-08-11