Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Arvika på Musikhögskolan Ingesund. Resultatet vid dagens uppspelning (fredag) blev två silvermärken, ett bronsmärke och fyra diplom. Dessa delas ut på riksspelmansstämman på Sågbacken i Arvika lördag den 29 juni klockan 13.45.

Sandra Berggren, Lycksele, spelade upp på fiol med låtar från Västerbotten för Zornmärkesjuryn i dag (fredag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Sandra spelar främst traditionell folkmusik från Västerbotten men spelar gärna också låtar från andra områden.

Läs mer...

Nichelle Johansson, Stora Mellösa, spelade upp på fiol med låtar från Närke för Zornmärkesjuryn lördag den 29 juni. Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. 

Juryns motivering: för klangfullt och personligt spel av låtar från Närke

Läs mer...

Erland WesterströmZornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Arvika på Musikhögskolan Ingesund. Resultatet vid dagens uppspelning (tisdag) blev två silvermärke, tre bronsmärken och två diplom. Dessa delas ut på riksspelmansstämman på Sågbacken i Arvika lördag den 29 juni klockan 13.45

Erland Westerström, Farsta spelade upp med låtar från Jämtland på munspel och tilldelades Zornmärket i silver vid sin första uppspelning. Han kan nu titulera sig Riksspelman.

Läs mer...

Folke CorneliussonZornuppspelningarna går mot sitt slut. Imorgon, lördag, spelar årets sista fyra upp för zornjuryn, och sedan blir det utdelning av märken och diplom på Sågudden i Arvika, där Värmlands Spelmansförbund har program från kl. 13. Själva riksspelmansstämman börjar kl. 13.45, och då får vi höra de nya riksspelmännen spel, och vi får även träffa årets mottagare av zornmärket i guld.

En av de nya riksspelmännen är Folke Corneliusson från Strömstad i norra Bohuslän. Han började spela fiol som nioåring med bröderna Ernst och Artur Lundberg. Artur föddes 1901, tilldelades zornmärket i guld 1977, och var ledande i spelmanskretsar i Hogdal, där Folke växte upp. På den tiden dansade man mycket till fest och bröllop, och då spelade man trippvals, schottis och en säregen, hoppig typ av polska som vi i dansbeskrivningar känner under beteckningen polska från Hogdal-Lommeland.

Läs mer...

Håkan LarssonIdag sluts cirkeln för Håkan Larsson från Torsby, när han får sitt silvermärke efter ha spelat upp för zornjuryn på Ingesunds musikhögskola i Arvika. Första gången han spelade upp var för precis 40 år sedan, också det i Värmland, och då fick han brons. Hädanefter kan han kalla sig riksspelman.

Läs mer...

Kerstin IvaresZornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Arvika på Musikhögskolan Ingesund. Resultatet vid dagens uppspelning (torsdag) blev ett silvermärke, två bronsmärken och ett diplom. Dessa delas ut på riksspelmansstämman på Sågbacken i Arvika lördag den 29 juni klockan 13.45.

Kerstin Ivares, Luxemburg spelade upp med låtar efter Päckos Helmer från Bingsjö i Dalarna på fiol och tilldelades Zornmärket i silver. Hon kan nu titulera sig Riksspelman.

Läs mer...

Emma GrutÅrets uppspelningar för Zornmärket har just dragit i gång, och den här gången är det Musikhögskolan Ingesund som är platsen som 78 uppspelande kommer att ta sig till för att spela upp för zornjuryn. På plats finns Krister Malm, Agneta Stolpe, Markus Svensson och Karin Brandsbol som bedömer de uppspelandes spelskicklighet och förankring i speltraditionen, och sedan avgör om prestationen räcker till ett silvermärke. De som når ända fram får sedan titulera sig riksspelman.


Till denna skara kan vi idag foga ett nytt namn, nämligen Emma Grut från Östersund, som spelade upp på härjedalspipa, ett traditionellt instrument som liknar blockflöjten, men som har några svävande intervaller som man inte hittar i en vanlig dur- eller mollskala.

Läs mer...