Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning


Årets uppspelningar för zornmärket genomförs denna vecka i den vackra Ramnaparken i Borås. Vid dagens uppspelningar tilldelades en spelman – Lars Svensson - zornmärket i silver, och får därmed rätt att nu titulera sig riksspelman.

Lars Svensson från Öland är snickare men också en aktiv amatörmusiker. Han spelar i många olika sammanhang och konstellationer, men speciellt ofta i duo tillsammans med sin hustru. Då de är ute på spelningar har de tagit för vana att skänka sina gager till Läkare utan gränser.

- På så sätt kan vår musik bidra till en bättre värld, konstaterar Lars ödmjukt.

Lars tycker också att det är spännande och inspirerande hur den svenska folkmusiken, tvärtemot vad många kanske tror, är full av lån och influenser från musik i andra länder. Invandring, både av musik och människor, är berikande, och inget nytt för våra tider.

Vägen till att bli riksspelman har varit lång och mödosam, och han talar uppskattande om sin hustru som stöttat honom. Visserligen började Lars spela dragspel redan som femåring, men fiol kom han igång med först i 25-årsåldern. Han har dock övat flitigt genom åren, numera ofta minst en timme varje dag. Han har också spelat upp många gånger tidigare, innan han nu, snart 70 år gammal, belönas med zornmärket i silver.

- Man ska aldrig ge upp, säger han. Man lär sig nya saker även när man blir äldre, även om det tar lite längre tid.

Text Urban Lind 0708 407 409