Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Ola BrostamÅrets uppspelningar för Zornmärket genomförs denna vecka på teatern i Örebro, och vid dagens uppspelningar förärades två spelmän Zornmärket i silver, och får därmed rätt att nu titulera sig riksspelmän.

En av dessa nykorade riksspelmän är nyckelharpospelaren Ola Brostam från Eskilstuna. Ola spelar normalt i gruppen Brodéns kapell, tillsammans med makarna Odén, som också sedan tidigare är riksspelmän.

 

-  Numera är alltså alla i gruppen riksspelmän, konstaterar Ola nöjt.

 

Ola spelade inledningsvis fiol, men 1974 inspirerades han så av ett möte med Erik Sahlström – en av Sveriges största nyckelharpister genom tiderna – att han kort därefter byggde sin egen nyckelharpa, och sedan alltmer gått över till att spela nyckelharpa framför fiol.

På senare år har han fokuserat mycket på den sörmländska låttraditionen efter Ingvar Andersson, Näshulta, och det var också på dessa låtar han idag spelade upp.

-  Det är kul att fördjupa sig i en tradition som inte så många andra håller på med, säger Ola.

Att erövra silvermärket har han sett som ett personligt mål, och att nå detta mål har varit minst sagt slitsamt. Han spelade upp för zornmärket första gången redan 1999, och fick bronsmärket 2001. Många är de gånger han med bävan väntat på att listan med dagens uppspelningsresultat ska offentliggöras, och sedan tvingats konstatera att utfallet inte blivit det önskade. Idag räckte det dock äntligen ända fram, och han kan lycklig konstatera att han nu nått fram till sitt mål att bli riksspelman.

Urban Lind