Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Eva Karlsson

Årets uppspelningar för zornmärket genomförs denna vecka på teatern i Örebro, och redan under den förstauppspelningsdagen fick vi en ny riksspelman på närkelåtar. Eva Karlsson, med rötter från trakten utanför Örebro, erövrade Zornmärket i silver, och har därmed rätt att i framtiden titulera sig riksspelman.

Eva Karlsson fick upp ögonen för folkmusiken under tonåren, och började inom kort att spela för ett danslag. Insiprationskällor inom närkemusiken var framförallt Ulf Karlsson och Peter Beijer. Efter uppväxten i Närke gjordes musikaliska utflykter till Malung och Rauland, där hon studerade musik och spelade i några år. På denna tid spelade hon mycket musik från Värmland, Västerdalarna och Norge.

Numera är hon bosatt i Stockholm, men spelar fortfarande mycket till dans, och är bland annat en mycket flitigt anlitad dansspelman på danskurser, t ex i Finnskogspols.

-    Att spela på danskurs är det näst roligaste, säger Eva. Det roligaste är att spela på danskvällar.

Att hon nu blivit riksspelman tror hon har stor betydelse för förståelsen för det hon sysslar med bland folk som inte är så insatta inom folkmusiken:

-    Begreppet ”riksspelman” är något som man hört talas om även om man nästan inte vet något om folkmusik, säger Eva.

 

 

Urban Lind

Ordförande Zornmärkesnämnden

Telefon: 0708-407 409