Nominera till Guldmärket

Uppspelningarna i Delsbo är över, och det enda som återstår av Zornmärkesuppspelningarna är kvällens jurysamtal och söndagens utdelningar av utmärkelser. Det har varit 81 uppspelande som tillsammans, under 6 uppspelningsdagar, har spelat 284 låtar för den 4-hövdade zornjuryn. 14 silvermärken, 15 diplom efter brons, 16 bronsmärken och 8 diplom kommer att delas ut, med start klockan 14.30 på spelkullen på Delsbo forngård.

På söndag får vi höra Lukas Arvidsson från Vankiva i Skåne spela på träskofiol, ett instrument är mer ljudsvagt än fiolen, och som spelas vilande under hakan, som vanlig fiol, eller tryckt mot armhålan. 

Lukas har spelat fiol sedan sju års ålder under hela uppväxten och skoltiden i Vinslöv. Storasyskonen spelade i Kristianstads låtlag, och han själv i Hässleholms låtlag. Så småningom började han gå på Laif och Ninni Carrs kurser för barn och ungdomar, och med familjen Carr har han fortsatt att spela med sedan dess. 

- Det var faktiskt när vi hade en konsert för något år sedan, som Ninni hade med en träskofiol, som hon sa att vi skulle spela på, säger Lukas. Just då tyckte jag inte att det var en bra idé, men vi spelade lite på den under konserten. Sedan anmälde hon mig till VM i träskofiol, så det var bara att sätta igång att öva, säger Lukas, och skrattar gott.

Till vardags är Lukas organist, och sitter då och spelar på ett stort instrument, där ljudet alstras flera meter ifrån där han själv sitter.

- Det jag uppskattar mest med träskofiolen är att jag kan hålla den så nära kroppen när jag spelar, säger Lukas. Den följer med mig vart jag än går, och jag använder den i alla möjliga sammanhang, från att spela på konsert eller till dans i intimare sammanhang till att väcka ungdomar på körläger.

- Jag har inte hunnit fundera över vad det innebär att jag nu har fått silvermärket, men jag är väldigt tacksam mot alla som stöttat och hjälpt mig genom åren, säger Lukas.

Zornmärkesnämnden
Anders Ewaldz
0704 56 21 66