Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Hemse 2017

Årets upplaga av Zornmärkesuppspelningar är i full gång på Folkhögskolan i Hemse på Gotland. Vi ser fram emot att ta emot över 50 uppspelande, som anmält sig för att spela upp för juryn och bli bedömda. Det delas ut utmärkelser i form av diplom och zornmärken i valörerna brons och silver, och det är bärare av zornmärket i silver som har rätt att kalla sig riksspelman. Det finns även ett zornmärke i guld, som varje år delas ut till en eller två särskilt utsedda, "synnerligen framstående traditionsbärare". Vem eller vilka det blir i år avslöjas efter utdelningen av årets diplom och märken i brons och silver, som sker vid riksspelmansstämman på folkhögskolan i Hemse, som börjar kl. 13. Då får vi även förhoppningsvis höra årets nya riksspelmän spela.

Vi har nu skickat ut inbjudan med tider för uppspelning. Om du inte fått något meddelande bör du höra av dig.
Det finns enstaka platser kvar. Först till kvarn gäller. Därefter hamnar man på kölista och kan få plats om någon får förhinder.
Anmälning sker enligt informationen till vänster på sidan
under rubriken UPPSPELNINGAR 2017.

2017 års centrala Zornmärkesuppspelning hålls på Hemse Folkhögskola på Gotland den 27 juni – 1 juli och arrangeras i samarbete mellan Zornmärkesnämnden inom Svenska Folkdansringen och Gotlands Spelmansförbund. Anmälningsperioden är öppen 15 januari 2017 - 15 april 2017 via denna sida.

Uppdatering 2017-01-14: Riksspelmansstämman hålls i Hemse på lördagen den 1 juli.

Upplysningar

Zornmärkesnämndens  ordförande Ulf H Svensson 070-330 01 38, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Se även www.folkdansringen.se/zorn.

Funderar du på att spela upp för Zornmärket i sommar?

Under våren kommer Markus Svensson hålla en kurs med syfte att hjälpa spelmän inför uppspelningarna.
Kursen innehåller samtal kring tradition och Zornmärkesjuryns kriterier samt möjlighet att testa sina låtar inför andra kursdeltagare.

Vi tar upp metoder att hantera sin nervositet och att öva smart på sitt instrument.
Ni får träna på att spela inför varandra i samma rum som de ”riktiga” uppspelningarna går av stapeln.

Markus är själv riksspelman sedan 1992, och har egen erfarenhet av att såväl sitta i som att spela inför en jury. Markus arbetar både som pedagog på musiklinjen på Folkhögskolan i Hemse och som frilansande musiker.

Kursen pågår under 5 tillfällen under våren med start torsdagen den 9 mars klockan 18:30.
Följande kurstillfällen bestäms vid kursstart.

Plats: Folkhögskolan i Hemse
Kostnad: 1000 kr per deltagare
Anmälan sker till Jan Lundqvist via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Vid frågor om kursen ring Markus på 070-3457675

Underkategorier

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Resultat från årets uppspelningar

Här kommer resultaten från uppspelningarna under veckan redovisas varje dag omkring kl. 17, under förutsättning att juryn är klar med sin bedömning. Alla som får en utmärkelse kommer att stå på listan med namn, var man hör hemma och vilket instrument man spelat upp på. Motiveringarna till utmärkelserna läses upp på riksspelmansstämman på Hemse folkhögskola den 1 juli, och kommer därefter att anslås här.

Årets guldmärkesmottagare kommer att presenteras på riksspelmansstämman på Hemse folkhögskola den 1 juli. Varje år utses en eller två mottagare, ofta med lokal anknytning till platsen.

Efter offentliggörandet på scenen kommer en presentation av årets mottagare att publiceras här.