Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Fyra nya riksspelmän blev det efter den tredje dagen på uppspelningarna för zornmärket, som i år sker på Svanbacken strandhotell i Delsbo, Hälsingland. Tre dagar med uppspelningar återstår, och på söndag blir det utdelning av märken och diplom med motiveringar, och vi får veta vem eller vilka som får zornmärket i guld.

Zornmärket i silver ger innehavaren rätt att kalla sig riksspelman, och det kan numera hälsingen Jerker Hans-Ers, för närvarande bosatt i Stockholm. 

Jerker föddes med musik runt om kring sig. Pappa Örjan är spelman och hade honom med sig överallt. Något som gjorde stort intryck på Jerker var Folkteaterns i Bollnäs uppsättning "Ingen som jag" om storspelmannen From Olle, som spelades i mitten på 90-talet. Även om Jerker själv låg i vaggan då, så gick filmatiseringen av föreställningen varm i familjens videobandspelare. Det var denna folkmusik, arrangerade med trummor och komp, som Jerker först fastnade för, och som gjorde att han ville börja spela fiol.

I kulturskolan i Bollnäs fick han Lasse Bertilsson, som för övrigt fick silvermärket igår, som lärare. Där lärde han sig främst att spela klassisk fiol enligt suzukimetoden, men eftersom den baseras på gehörsspel underlättade det för att lära sig låtar också. Att man på kulturskolan hade folkmusikintresserade lärare, som drev spelmanslag med barn och ungdomar gjorde förstås inte saken sämre.

Som sextonåring hade Jerker börjat inse att man kunde gå mer på djupet med sitt spel, och att det fanns folk som kunde livnära sig på att spela. Han började på musikkonservatoriet i Falun, där han hade Ola Bäckström som lärare, som såg till att det blev besök hemma hos andra storspelmän som Per Gudmundson och Björn Ståbi. Nu, några år senare, har Jerker bestämt sig för att renodla sitt spel av hälsingelåtar och kommer att gå folkmusikerprogrammet på kungliga musikhögskolan i Stockholm. Målet är att bli frilansande musiker med hälsingetraditionen som bas.

Att spela upp för zornmärket har varit ett medvetet arbete för Jerker, som tycker att det är viktigt att kunna förstå och bevara gamla traditioner. Men det betyder inte att man måste göra som man alltid har gjort.

- Många ser nog på tradition som något statiskt, men då tycker jag att man missar själva grejen. Tradition är något som förnyas varje dag, och det är det som gör att den får kraft och överlever, säger Jerker Hans-Ers.

Zornmärkesnämnden
Anders Ewaldz
0704 56 21 66