Nominera till Guldmärket

Årets Zornmärke i guld tilldelas två av Sveriges främsta spelmän, Leif Göras, Rättvik och Anders Jakobsson, Orsa. Denna utmärkelse delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen till synnerligen framstående traditionsbärare och är den mest ärofulla utmärkelse en svensk spelman kan få. Utdelningen sker i Mora kyrka i samband med riksspelmansstämman den 9 juli. 

 

Foto: Pia Lindström

Leif Göras från Östbjörka utanför Rättvik har tilldelats Zornmärket i guld med motiveringen ”för mästerligt, genuint och traditionsrikt spel av låtar från Rättvik”. Han lärde sig spela fiol av fadern Göras Anders och kom tidigt i kontakt med de gamla låtarna. Med sitt mästerliga spel inspirerar han en ny generation spelmän. 

– Det är helt otroligt att jag fått denna hedervärda utmärkelse – jag är naturligtvis mycket stolt och glad, säger Leif Göras.

Leif är pensionär sedan några år, men är mer aktiv än någonsin som spelman och musiker. Han framträder med familjen i Görasbackens spelmän och är också en av medlemmarna i Orsa Spelmän. I juli väntar en turné med Benny Anderssons Orkester.  


Anders Jakobsson från Orsa har tilldelats Zornmärket i guld med motiveringen ”för mästerligt, briljant och traditionsrikt spel av låtar från Orsa”. Han växte upp i en miljö fylld av folkmusik och lärde sig tidigt spela av sin far. 

– Bland mina första minnen med låtspel var de gånger Gössa Anders gästade vårt hem och spelade låtar med min pappa Pelle. Den musiken har följt med mig hela livet sedan dess. Den ensamma låten är i sin enkelhet och storhet det konstnärligt högsta, säger Anders Jakobsson. 

Idag är Anders Jakobsson en hyllad violinist och har genom sin profession fått möjlighet att spela sina orsalåtar för publik över hela världen. 

För mer information, kontakta:

• Verf Lena Egardt, Zornjuryn, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-542 8157

• Leif Göras, mottagare av Zornmärket i guld 2016, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-683 62 46

• Anders Jakobsson, mottagare av Zornmärket i guld 2016, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-497 33 78

 Länk till pressmeddelande