Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

På Zornmärkesuppspelningarnas andra dag hade man samlat de flesta som skulle spela upp på något av vallinstrumenten, kohorn, bockhorn, näverlur, spelpipa och kulning. Av denna anledning hade denna dag juryn, som under veckan består av Wille Grindsäter, Verf Lena Egardt, Cajsa Ekstav och Jan Burman utökats med Agneta Stolpe. Två silvermärken delades ut, och det ena gick till Torkel Johansson från Åre.

Det var inte förrän i mars i år som Torkel bestämde sig för att spela upp för zornjuryn. Det har hela tiden funnit där i bakhuvudet, men inte känts som något som han skulle satsa på. Men när han tänkte på hur mycket han faktiskt jobbar med vallmusikstraditionen och hur ofta han söker spår bakåt i tiden bestämde han sig och anmälde sig.

 

Torkel delar sitt arbete mellan att vara klasslärare i musik och att undervisa blåsarelever genom ett samarbete med Åre församling. Där har han fört in vallmusiken, och arbetar med Jan Nordqvists horn gjorda av gran.

-          De är lättare att få ljud i, säger Torkel. Dessutom kan vi stämma alla i G, så att vi kan spela tillsammans. De som sedan vill fortsätta spela kan gå vidare och skaffa sig ett kohorn.

Torkel Johansson har även tilldelats Årets Näverlur 2016, som har till syfte att ”… sprida vallmusiktraditionen i vidare kretsar och verka för att den ska fortleva och framförallt utvecklas.” (aretsnaverlur.simplesite.com). För Torkel är dessa båda utmärkelser bekräftelser på att han både har hittat rätt i sitt traditionsspel och är med och förnyar och utvecklar vallmusiken.

-          Det ena står inte emot det andra, avslutar Torkel.

På lördag tar Torkel och de andra nyutnämnda riksspelmännen emot sina utmärkelser på Zorns Gammelgård i Mora. Då får vi även höra vem som utnämnts till årets mottagare av Zornmärket i guld.

Zornmärkesnämnden
Anders Ewaldz
0721 78 76 05