Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Tommy LundgrenTommy kom först i kontakt med folkmusiken genom att hans föräldrar spelade i spelmanslag och till folkdanslag i Skåne. Han började också sin folkmusikaliska bana inom den traditionella skånemusiken, men efter att ha gått på folkhögskolan i Malung hittade han en egen folkmusikalisk identitet genom låtarna från Rättvik.

Han har gått musikerprogrammet på musikhögskolan i Stockholm med folkmusikinriktning och även tagit en master och fördjupat sig i att komponera ny musik i gammal stil. Tommy såg tidigare zornmärket och riksspelmansskapet som en tävling, men har justerat den bilden nu när han är äldre. 

- Jag ser det som en bekräftelse på att jag förstår de dialektala utrycken i traditionen, säger Tommy. 

Han har inte berättat för sina föräldrar att han spelat upp utan utmärkelsen kommer bli en överraskning.

Tommy är en av tre ny riksspelmän under den första dagen på årets zornmärkesuppspelningar, som i år äger rum på Landerydsgården i Linköping. Under veckan kommer 65 spelmän att spela upp för den fyrhövdade juryn, och på lördag sker utdelning av diplom och märken. Dessutom avslöjas identiteten på den eller de som tilldelas årets zornmärke i guld. Det är en utmärkelse som tilldelas "synnerligen framstående traditionsbärare". 

Zornmärkesnämnden
2022-08-09
Elin Anderzon
070 567 58 22