Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Kristina LeesikDen sista spelmannen i år att koras till riksspelman blev Kristina Leesik. Hon spelade sörmlandslåtar för de fyra jurymedlemmarna som gav henne silver.

Kristina fick folkmusiken på köpet när hon började spela fiol i Sollentuna kulturskola för Christina Frohm. Christina ordnade spelläger, där Kristina fick chansen att spela folkmusik med jämnåriga.

- Det gav skjuts i spelet, säger Kristina, att få spela med dem som var lika gamla som jag.

Lite extra roligt är det att komma tillbaka till Linköping och få silvermärket. Ett av Kristinas bästa spelminnen är nämligen från en tävling mellan spelgrupper som ordnades här när hon var yngre. Alltsedan hon som 16-åring spelade upp för zornmärket för första gången har hon haft siktet inställt på att bli riksspelman. Efter några år med skador och pandemi var det dags att ladda igen, och nu gick det hela vägen till silver.

Nu för tiden bor Kristina i Glasgow och läser en masterutbildning i skotsk folkmusik. Det är väldigt roligt att utforska den skotska traditionen och observera skillnader och likheter med den svenska. En låt som regelbundet spelas på jam sessions i Glasgow är faktiskt en polska från Mörkö efter Gustav Andersson...

- ... fast där går den i ungefär dubbla tempot, skrattar Kristina, som gärna vill fortsätta att sprida den svenska folkmusiken, i synnerhet den sörmländska.

Zornmärkesnämnden
2022-08-12
Anders Ewaldz
0704 56 21 66