Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning
Jens Sundberg. Foto: Privat. Copyright: FreeDet finns många olika vägar in i folkmusiken. För Jens Sundberg började det i 20-årsåldern, när en kompis ropade in ett gammalt Hohner-spel på nätauktion. Jens provade, och tyckte att det var ett superhäftigt instrument. Det dröjde inte länge förrän han köpte ett eget tvåradigt durspel och började lära sig själv att spela på det.
Några år senare träffade han Mats Edén, som skulle komma att bli en stor förebild. Förutom att han lärde Jens en massa låtar och spelteknik introducerade han honom också för det enradiga durspelet. Enradiga durspel är knutna till en tonart och man har, vanligtvis, två durackord att kompa med. På det tvåradiga durspelet har man, vanligtvis, åtta basar i vänsterhanden och två rader med knappar för högerhanden. Tvåradiga durspel är knutna till två tonarter, exempelvis G/C.
 
På tvåradiga durspel går det fint att spela i moll, vilket Jens tycker särskilt mycket om att göra. Men det finns också en särskild charm i det enradiga durspelets enkelhet. Samtidigt finns det så oerhört många möjligheter med båda instrumenten.
 
- Jag spelar gärna både enradigt och tvåradigt durspel, säger Jens, och jag älskar båda instrumenten lika mycket.
 
Tankarna på att spela upp för Zornmärket började spira när han träffade Mats Edén, men sedan har det tagit ett tag för tankarna att mogna. Även om Jens har fått mycket influenser från spelmän från olika traditionsområden kändes det roligast att få spela upp låtar från Småland, där han är uppväxt. Erik Pekkari, som tidigare mottagit zornmärket i guld för sitt spel av bland annat smålandslåtar på durspel, har betytt mycket för Jens i det avseendet. En annan stor förebild som Jens nämner är Inge Henriksson.
 
- Av Inge har jag framförallt lärt mig hur man ska hålla tempot för att det ska gå bra att dansa till, säger Jens.

 

Uppspelningarna för Zornmärket sker på Landerydsgården i Linköping fram till lördag, då det är utdelning av utmärkelser på riksspelmansstämman i Gamla Linköping. Förutom att vi då får höra Jens och de andra nykorade riksspelmännen spela, så presenteras årets mottagare av zornmärket i guld.
Zornmärkesnämnden
2022-08-10
Anders Ewaldz
0704 56 21 66