Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

David SiljatÄnda sedan David som 10-åring fick höra en nyckelharpa har han dragits till folkmusiken. Han hade spelat klassisk musik på fiol i några år, när han följde med sina morföräldrar, som var folkdansare, på midsommarfirande. Bland spelmännen fanns det en som spelade nyckelharpa.

- Wow, det det där vill jag spela! tänkte David

Just där och då var det dock inte möjligt för honom att få lektioner och spela på nyckelharpa, så det blev inte mer av det. Inte förrän han som vuxen långt senare blev meddragen av en kollega till Linköpings folkmusikfestival kom han i kontakt med nyckelharpor igen. Då fick han samma känsla som han haft som liten pojke, att det där instrumentet måste jag lära mig att spela. Sagt och gjort, året därpå tillbringade David på Erik Sahlströminstitutet (ESI) med en lånad nyckelharpa. En av gästlärarna var Bosse Larsson, brorson till Viksta-Lasse. David fastnade för Bosses låtar och hans sätt att spela dem, och valde att göra sitt projektarbete hos Bosse. Efter tiden på ESI fortsatte han att träffa Bosse flera gånger per år, för att lära sig fler av låtarna han hade efter Viksta-Lasse och Hjorth Anders.

2011 spelade David upp för Zornmärket för första gången. Han spelade nyckelharpa och upplandslåtar, som han lärt sig på ESI, och det gick bra. Första året blev det bronsmärke, och året därefter diplom efter brons. Men det ville sig liksom inte riktigt sedan. David upptäckte att han blev nervös och snubblade på målsnöret flera gånger. Det fick honom att ta ett steg tillbaka och tänka efter. Låtarna efter Bosse låg varmare om hjärtat, och på fiolen kände han att han bättre kunde få till sitt personliga spel. Men nervositeten måste han också jobba på, märkte han, efter några uppspelsförsök på fiol. 

Så fick David och han fru barn, och en pandemi kom emellan, men till i år kunde David laddda om, och nu räckte det hela vägen till ett silver. Bosse gick tyvärr bort under pandemin, men David kommer att fortsätta att gräva i traditionen efter honom.

På zornmärkesuppspelningarnas första dag i Linköping korades sammanlagt tre riksspelmän, som likt David spelade till sig zornmärket i silver. På lördag avslöjas det, på riksspelmansstämman i Gamla Linköping, vem eller vilka som tilldelas årets zornmärke i guld.

Zornmärkesnämnden
2022-08-09
Anders Ewaldz
0704 56 21 66