Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Alvina Herbinger RygneDet är inte vanligt att få zornmärket i silver när man spelar upp för zornjuryn för första gången. Det konststycket lyckades Alvina Herbinger Rygne från Örebro med idag.

Om man tittar på vad Alvina har ägnat sig åt genom åren kanske man inte blir förvånad. Men det har inte varit självklart att det är musiken hon skall ägna sig åt. Från 5 års ålder har hon spelat fiol i musikskolan, och åkte iväg på spelläger på Musik vid Siljan som 8-åring

- Då var det kanske mest att bada och äta glass som lockade, säger Alvina, men sedan dess har folkmusiken varit förknippad med trygghet och barndom.

Då var det mest dalalåtar som gällde, men efter ungdomsläger på Etno 2018, där det var mycket musikutbyte mellan olika kulturer, blev Alvina mer intresserad av att lära sig mer om musiken hemifrån Närke. Hon började titta i Svenska Låtar och plöjde igenom Närkedelen. Med hjälp av Per Falkenström har hon sedan fått fason på spelstilen och lärt sig fler låtar. Tekniken har hon hela tiden jobbat på, särskilt de senaste åren på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, där hon går på folkmusikprogrammet. 

För Alvina innebär hennes zornmärke i silver en uppmuntran, som gör att det känns alltmer realistiskt att kunna ägna sig åt musiken helhjärtat i framtiden. På lördag hoppas vi få höra Alvina, och alla andra som koras till riksspelmän under veckan, spela på riksspelmansstämman i Gamla Linköping.

 

Zornmärkesnämnden
2022-08-09
Anders Ewaldz
0704 56 21 66