Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Bild:Peter PedersenZornmärkesuppspelningarna avslutas med riksspelmansstämman i Hemse på Gotlands Folkhögskola. Resultatet vid dagens uppspelning (fredag) blev ett silvermärke, tre brons och två diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman i Hemse på Gotlands Folkhögskola lördag den 1 juli klockan 15.00

Owe Ronström, Visby, spelade upp med gotlandslåtar på fiol för Zornmärkesjuryn i dag (fredag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Owe är sedan 2003 professor i etnologi vid Högskolan på Gotland. Hans forskning omfattar framför allt musik, dans, etnicitet, mångkultur, ålder och kulturarv.

Owe är också spelman sedan många år och har varit med i Södra bergets balalajkor, Orientexpressen och han är med i Gunnfiauns kapell, och Gotlands Balalajkaorkester. Owe leder folkmusikgrenen inom Kulturföreningen Roxy som gör många arrangemang under året.

Qwe fick morfars fiol i högstadiet och han hade många spelemän runt sig i släkten vilket gjord att intresset för musik växte sig starkt. Intresset ökade för svensk folkmusik efter besök på Delsbostämman och för balkanmusik efter besök i Rumänien. I mitten av 70-talet spelade Owe mer gotlandslåtar som han jobbat vidare med. Flera i familjen ägnar sig åt att spela gotlandslåtar och annan musik.

Owes ledstjärna är att låta sig umgås med musiken tillsammans med familjen och publiken.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

 

Zornmärkesnämnden

Bild: Peter Pedersen
Text: Ulf H Svensson
070-3300138