Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Intervjuer

Varje dag porträtterar vi några av spelmännen som fått utmärkelser med text och bild.

Efter bronsmärke i Delsbo, diplom efter brons i Östersund 2021 var det nu dags att göra samlingen komplett och med silvermärket här i Lund blev det så.

Läs mer...

 

På fjärde försöket gick det hela vägen. Med låtar efter flöjtspelaren Olof Jönsson (1867-1953) – mer känd under namnet Ol’Jansa, samt Paul Mann spelade Alma Carr upp för sista gången!

Den här gången gick det riktigt bra! Vad hade du i fokus för din uppspelning det här året?

”Jag har fokuserat mer på traditionen i år istället för att bara spela bra. På mina tidigare uppspelningar har det varit för mycket av det ena och för lite av det andra på olika sätt. Den här gången var det komplett! (skratt) Och så är härjedalslåtar på pipa riktigt trevlig musik att hålla fast vid!”

Läs mer...

Adam Bülow hade spelat fiol på kulturskolan sedan 8-årsåldern, men började tappa sugen. Men han åkte iallafall på Sörmlands spelmansförbunds ungdomsläger. Där hade han väldigt roligt och hittade kompisar att spela med, vilket räddade honom kvar i fiolspelet.

Läs mer...

Alva bestämde sig redan i maj månad vilka låtar som skulle spelas upp med. Varierade låtar som hon spelat länge och som betyder något speciellt för henne. Skånelåtar förstås.

Du har inte spelat upp förut, varför ville du spela upp här i år?

”Jag vill bli riksspelman här i Skåne, fick ju passa på när det är här (skratt)”

Läs mer...

Foto: Maria ten Wolde

Aktiva Malmöfolkmusikern Anna-Karin Andersson har spelat till sig ett silvermärke i Lund och hoppas på ännu mer spel till dans.

Läs mer...

Caroline Malmberg är Dalslands senaste riksspelman. Även om hon numera är bosatt i Västergötland har hon starka rötter i Dalsland och åker ofta hem dit för att hälsa på, träffa släkt och vänner, och för att spela.

Läs mer...

Marika är uppvuxen med den småländska folkmusiken genom att hela familjen spelar. Mamma Eva är även riksspelman. Förkovran inom folkmusiken har skett via Malungs folkhögskola, konservatoriet i Falun, samt Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Genom de geografiska utflykterna till Dalarna har Marika fått med sig fina låttraditioner som hon tycker mycket om och har ytterligare spätt på intresset för folkmusiken.  

Läs mer...