Nominera till Guldmärket

Maria Andersson, Klässbol, spelade upp med värmlandslåtar för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Uppdatering 2016-07-07: Hör intervju med Maria i Morgon P4 Värmland

Uppdatering 2016-07-08: Läs om Maria i Värmlands Folkblad

Maria hörde som barn guldspelmannen Hans Bryntesson spela härliga låtar när hennes mamma dansade. Som nioåring började Maria i den kommunala musikskolan i Arvika och spelade klassiskt men fick också spela folkmusik för Fredrik Lundberg. Maria började spela i Jössehäringens spelmanslag som 10 åring.

Maria har utbildat sig till fiollärare på Ingesund i Arvika, hon har även tagit lektioner av Jonny Soling och Mats Berglund. Hennes mentor och spelkamrat är guldspelmannen Alf Olsson. Nu arbetar Maria som musiklärare i Årjängs kommunala skola. Maria är vice ordförande i Värmlands spelmansförbund och leder allspelet i Ransätersstämman. Maria spelar mest solo men gärna tillsammans med Alf Olsson och Therese Hugosson.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden
Ulf H Svensson
070‐3300138