Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Under zornmärkesveckans andra dag korades årets första riksspelmän. En av dem är Lundasonen Sven Midgren, som numera är bosatt i Onslunda.

Sven började spela fiol enligt suzukimetoden när han var 5 år. Hans föräldrar är folkdansare, så han fick tidigt med sig folkmusiken, parallellt med den klassiska skolningen. 

Till vardags är Sven lärare i kulturskolan i Simrishamn, och låter sina elever spela både klassisk repertoar och folklig. Han leder också Stor-Österlens spelmanslag i Tomelilla och uppmuntrade dem att komma och spela upp för zornmärket.

- Då kunde jag ju inte vara sämre själv, säger Sven. Jag fick faktiskt med mig två till i laget som kommer och spelar upp under veckan.

Sven gillar att gräva i arkiven efter gamla uppteckningar, och inför uppspelningen har han också letat mycket i de ljudande arkiven. Men det viktigt att spela mycket också. Sven har fått bra skolning av att tidigt spela till folkdanslag, men numera spelar han gärna på spelmansstämmor till dans och då blir det ofta ensam. Det är väldigt roligt och nyttigt att spela till dans, men det är också viktigt att spela tillsammans med någon.

- Duospel är utvecklande på många sätt, när man kommunicerar med sin spelkamrat och samtidigt med dansarna, säger Sven, innan han försvinner med sin ill-orange fiollåda.

 

Zornmärkesnämnden 

Anders Ewaldz

0704 56 21 66