Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Efter bronsmärke i Delsbo, diplom efter brons i Östersund 2021 var det nu dags att göra samlingen komplett och med silvermärket här i Lund blev det så.

Herman berättar att ingen i familjen sysslar med folkmusik. Den folkmusikaliska banan började med att han introducerades för Pärongrisen och Whiskey before breakfast, vid 12 års ålder. Efter gymnasietid i Östersund, blev det Bollnäs folkhögskola. Till en av lärarna där, Karin Hans Ers, sa Herman att han ville bli så duktig som möjligt på de här åren. Vilket resulterade i en mycket tydlig plan.

”Vilket var mycket bra för mig, med tydliga mål och en fantastisk utveckling för min del.”

Det som utvecklade Herman i mer traditionellt och kulturellt hänseende var Johanna Bölja del i utbildningen i Bollnäs. Att leta efter guldkornen i gamla noter och liknande. Kanske inte så kul just där och då, men detta grävande arbete grundlade intresset för den folkliga musiken, som Herman framhåller som bland det viktigare för att få ett så starkt intresse för folkmusiken som har hållit i sig sen dess.

Herman letar gärna efter gamla inspelningar och lyssnar mycket på fina folkmusiker för att lära sig mer. Det blir mycket spelande hemma själv i lägenheten. Har också en spelkompis som han spelar mycket med. Och så är Herman extra spelledare i ett spelmanslag. Och så klart aktiv i stämveckan i Delsbo och Bingsjö.

Hur tänkte du med val av låtar att spela upp med?

”Jag valde låtar jag hört i levande tradition och inte bara i notpapper, från Klövsjö och efter Alfred Rönnqvist från Åsarna. Låtar som är roliga att spela och jag kunde leka med.”

För Herman har uppspelningsmöjligheten med målet att kunna bli riksspelman betytt allt. Att han har fortsatt spela överhuvudtaget. Målet har hela tiden varit att bli utsedd till riksspelman. Kanske inte att bli professionell musiker, utan mer att fördjupa sig i bygdekultur och kulturhistoria som han gillar skarpt, ”så det passar bra det här”, som Herman säger. Fiolisten från Klövsjö har träffat och umgåtts med fina traditionsbärare, framförallt Ragnar Rundström. Han framhävde det viktiga i att göra låtarna till sina egna. Vilken Herman tagit till sig. ”Ragnar var med när jag fick bronsmärket och det är synd att han inte finns med inte längre, för att dela glädjen kring silvermärket.”

Till sist säger Herman Miller

”Jag är väldigt glad över att Klövsjö har fått en riksspelman i klövsjötradition igen.”

Zornmärkesnämnden
Text: Andreas Svensson
Bild: privat