Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Caroline Malmberg är Dalslands senaste riksspelman. Även om hon numera är bosatt i Västergötland har hon starka rötter i Dalsland och åker ofta hem dit för att hälsa på, träffa släkt och vänner, och för att spela.

Zornmärkesuppspelningarna är inne på sin fjärde dag, och äger i år rum i Lunds internationella musikskolas (LIMUS) lokaler i Lund. På torsdagens korades tre nya riksspelmän, och en av dem är Caroline, som en gång i tiden var bosatt i Lund och spelade med Lustspel.

Hon började som 5-åring spela viola eller altfiol, ovanligt nog, i Bengtsfors musikskola. Snart började hon, parallellt med den klassiska undervisningen på viola, spela folkmusik på fiol. Musiken hade hon med sig hemifrån. Båda föräldrarna dansade i folkdanslag, och det var också där Caroline fick sin första träning i att spela till dans. Det har hon fortsatt med, men också fördjupat sitt intresse, bland annat genom att spela med sin store förebild, Einar Hansander, som fick zornmärket i guld år 2000. 

På senare år har Caroline fokuserat på musik från norra Dalsland, i gränstrakterna till Värmland. Tillsammans med två vänner har hon bildat en trio som nördar ner sig i gamla traditioner. 

- Det märks att låtar har vandrat mellan Värmland, Bohuslän och Dalsland och även Norge, säger Caroline. Det hörs både på låttyp och på melodier. För mig hjälper zornmärket till att sätta Dalsland på kartan. Det är också ett sätt att få bekräftelse på det arbete som lagts ner och synliggöra för andra vad man gör. För mig personligen ger zornmärket en sporre att fortsätta gräva.

Zornmärkesnämnden
Anders Ewaldz
0704 56 21 66