Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Alva bestämde sig redan i maj månad vilka låtar som skulle spelas upp med. Varierade låtar som hon spelat länge och som betyder något speciellt för henne. Skånelåtar förstås.

Du har inte spelat upp förut, varför ville du spela upp här i år?

”Jag vill bli riksspelman här i Skåne, fick ju passa på när det är här (skratt)”

Varför var det viktigt för dig att spela upp överhuvudtaget?

”Vet inte riktigt. Det är bra att ha ett mål att jobba mot. Förhoppningsvis öppnar det lite fler dörrar och ger möjligheter. Det känns bra att ha något som visar på en slags nivå i spelet, en kvalitetsstämpel”, svarar Alva. Och lägger till att hon har ”bara” ägnat sig åt folkmusik i studieform under ett års tid i Malung.

Hur ser du på företeelsen att kunna spela upp – att Zornmärkesnämnden som musikinstitution finns?

”Det är lite kluvet. Det är tacksamt att kunna spela upp för en jury så här och ha möjligheten att bli diplomerad för sitt spelande. Men det är ju en väldigt speciell situation, med stor press på en. Varför inte spela inför publik? Med chans att få lite applåder mellan låtarna?”

I övrigt är Alva Bosdottir en mycket aktiv folkmusiker. Hon spelar i trion Hialøsa och spelar gärna med Patric Dahlin och Åke Persson. Alva syns till på spelmansstämmor runt om i Sverige och lägger till att Degebergastämman är bäst av dem alla!

Och till sist….vill du lägga till nåt?

”Jag är väldigt glad! Över att aldrig behöva göra det här igen! (skratt)”

 

Text och bild: Andreas Svensson