Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 

På fjärde försöket gick det hela vägen. Med låtar efter flöjtspelaren Olof Jönsson (1867-1953) – mer känd under namnet Ol’Jansa, samt Paul Mann spelade Alma Carr upp för sista gången!

Den här gången gick det riktigt bra! Vad hade du i fokus för din uppspelning det här året?

”Jag har fokuserat mer på traditionen i år istället för att bara spela bra. På mina tidigare uppspelningar har det varit för mycket av det ena och för lite av det andra på olika sätt. Den här gången var det komplett! (skratt) Och så är härjedalslåtar på pipa riktigt trevlig musik att hålla fast vid!”

Alma säger att det var roligt att spela inför juryn. Fanns en viss press. Fyra av fem familjemedlemmar har varit riksspelmän mer eller mindre länge. Och Alma har klättrat i graderna sedan hon spelade upp första gången, 16 år gammal. Inom familjen har man skojat om att 4 av 5 har varit riksspelman, sen har det blivit 4,25 av 5. Vid bronsmärket var det 4,5 av 5 och när diplom efter brons erövrades var 4,75 av 5 riksspelmän i familjen. Så nu är man uppe i 100% - 5 av 5!

Taktiken med låtvalet var att ta de låtar hon gillar mest och visar bredden i traditionen. Vilket har blivit svårare med åren, då det finns ett tjugotal mer kända låtar efter Ol’Jansa, som Alma utgått från. Har man då spelat upp ett par gånger och 3-4 låtar vid varje tillfälle, så minskar urvalsmöjligheterna.

Almas samtal med juryn efteråt var väldigt kul, tyckte hon. Hon har fokuserat mer på folkmusik än klassiskt det senaste året och nu med extra mycket fokus på att studera hur just Ol’Jansa lät och spelade. Juryn tyckte att artikulationen från folkmusiken nu var den helt framträdande. Och som bevis på att musikutvecklingen tagit stora steg framåt och till slut lett till silvermärkesnivån var ett uttalande från juryn under jurysamtalet ”Det finns väl inget att hitta som kan bli bättre”.

För snart ett år sedan flyttade Alma till Kalmar, för att studera till optiker. Hennes avsikt är alltså inte att vara heltidsmusiker, utan att bli optiker! Men hon kommer alltid vilja ha musiken med sig, för som hon säger "Nu kan man börja spela musik för att det är riktigt roligt! (skratt)". Hennes sökande efter medmusikanter i Kalmartrakten som vill spela har börjat.

Den nyblivna riksspelmannen spelar gärna ute i skogen under promenader och förstås med sin familj. Närvarande på riksspelmansstämman på lördag får se ifall Alma Carr, 22 år, blir årets yngsta riksspelman med en dag kvar med uppspelningar.

 

Text och bild: Andreas Svensson