Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Eric Hammarström från Vånga i Norrköpings kommun, spelade upp med östgötalåtar för Zornmärkesjuryn i dag (onsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Eric började spela fiol som åttaåring och fortsatte på musikskolan i Söderköping, där han också spelade i en folkmusikgrupp. Den riktiga tändningen kom strax efter högstadiet när han fick resa på ett spelläger med bara folkmusik i Hälsingland. Där fick han träffa lärare som Tore Härdelin, Jonny Soling och Britt-Marie Swing med flera och spelade folkmusik dygnets alla timmar.

Eric gjorde ett specialarbete i gymnasiet om Pelle Fors med Pelle Björnlert som handledare. Han har också haft glädjen att spela med bröderna Hellström, Vikbolandet. 1983 fick han möjlighet att spela med Håkan Andersson en gång i veckan.

Mycket spel till slängpolska och gammaldans har det blivit genom åren. Repertoaren är i huvudsak låtar från Östergötland, Småland och Gotland. Spel till dans är viktigt för Eric. Hans förebilder är många men nämner särskilt Bengt Löfberg och Britt-Marie Persson samt alla andra han träffat under åren.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden

Ulf H Svensson

070-3300138