Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Lovisa Risinger från Falun har blivit riksspelman på fiol på låtar från Rättvikstrakten.

Lovisa började spela fiol i Falu lilla spelmanslag, under ledning av Ola Bäckström och sin mor, Eva Risinger. Ola blev sedan också hennes lärare under gymnasietiden. Sedan blev det folkhögskola i Bollnäs och Malung, där hon fick gå djupare in i dalatraditionen med Johnny Soling och gästlärare som Kalle Almlöf. 

Tillsammans med två gymnasiekompisar, Emma Lagerberg och Thea Åslund, började hon på musikhögskolan i Göteborg. Efter ett tag med världsmusik började de längta efter riktig traditionsmusik, så de fyllde en bil med likasinnade och drog iväg på en road trip, där de besökte olika traditionsbärare i Dalarna.

- Man får ut så mycket mer, när man lagar mat tillsammans, sitter och fikar och sover över, än när man bara ses några timmar för att lära låtar, säger Lovisa. Man hinner prata om tidigare generationer, hur de levde och spelade och vad som var viktigt för dem. 

Med Emma och Thea bildade Lovisa gruppen Lyset i forsen och gav ut en skiva med traditionsmusik. Vid ett tillfälle, när de gick igenom sin repertoar reflekterade Lovisa över att hon bara hade låtar efter gubbar. Så hon började gå igenom nedteckningar och ljudarkiv på jakt efter kvinnliga förebilder. Det visade sig vara magrare än hon hade trott. De inspelningar hon hittade var oftast sådana med trall och sång. Någon gång kunde hon hitta anteckningar med sagesmannen far, farfar och farbror namngivna, och som slutade med "Troligen hade han låten efter modern."

En förebild som däremot skiner klart är gästrikespelmannen Spel-Stina, som under perioder arbetsvandrade in i Hälsingland och förde med sig låtar även därifrån. Hon var en bestämd kvinna med en färgstark personlighet.

- Det berättas om Spel-Stina att hon kunde kräkas och spela fiol samtidigt, säger Lovisa.

Lovisa fortsätter att leta efter kvinnliga förebilder och är för närvarande inblandad i ett projekt kring Spel-Stina, vid sidan av sitt arbete i Göteborg efter avslutade högskolestudier. Dessutom spelar hon tillsammans med kompisarna i Lyset i forsen när hon kommer åt. På lördag kan vi höra henne spela från scen på Hemse folkhögskola, då alla märken delas ut och då vi även får veta vem eller vilka som får zornmärket i guld.

Text och bild: Anders Ewaldz
0721 78 76 05

Upplysningar

Zornmärkesnämndens ordförande Ulf H Svensson 070 33 00 138 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Se även www.zornmarket.se