Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Therese Olsson Hugosson tillhör en exklusiv skara. Inte nog med att hon spelar svensk folkmusik på klarinett, hon är numera en av blott 25 riksspelmän på instrumentet sedan uppspelningarna började i Folkdansringens regi 1933. Hon är dessutom den första kvinnliga riksspelmannen på klarinett, och en av de få som lyckats få zornmärket i silver på första försöket.

 

- Va? Hur gick det här till? kunde vi höra henne säga flera gånger efter det att listan med dagens resultat för zornmärkesuppspelningarna satts upp på väggen till Allmänningen på Gotlands folkhögskola i Hemse.

Therese är ganska ensam att spela folkmusik på klarinett i sitt sammanhang i Värmland. När hon berättar att hon spelar klarinett, så förutsätter de flesta att det är klassisk musik hon håller på med. Men hon spelar värmlandslåtar med Alf Olsson och Maria Andersson, och flera andra duktiga fiolspelmän, och för Therese blir det ofta till att "översätta" fiollåtar till klarinetten.

 Som liten ville hon gärna spela cello. Hon minns att hon tog ut "Blinka, lilla stjärna" och tyckte att det var ett häftigt ljud i cellon. Men mamma tyckte att hon skulle prova klarinett, och så blev det, och sedan blev hon fast. Men det var bara för en fem, sex år sedan som Therese började spela folkmusik, när hon träffade Alf, och en helt annan värld öppnade sig. Det var en värld där man kan leka med musiken och vara mer fri än i den klassiska sfären, tycker Therese. 

 Nu håller hon på med en bok om musiken i Svanskog tillsammans med Maria och det skall bli en skiva med Alfs låtar så småningom, när hon landat på jorden.

 - Det kommer nog att ta ett tag innan jag fattar det här, säger en chockad, men lycklig Therese.

text och bild: Anders Ewaldz
0721 78 76 05