Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Hemse på Gotlands Folkhögskola. Resultatet vid dagens uppspelning (torsdag) blev tre silvermärke och tre diplom. Dessa delas ut på riksspelmanstämman i Hemse på Gotlands Folkhögskola lördag den 1 juli klockan 15.00.

Daniel Höglund Werngren från Molkom i Karlstads kommun, spelade upp med Upplandslåtar på nyckelharpa för Zornmärkesjuryn i dag (torsdag). Han belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman.

Daniel började spela fiol som sjuåring och spelar fortfarande gärna värmlandslåtar på fiol. När han var 15 år började han spela upplandslåtar på nyckelharpa. Mormor köpte en nyckelharpa till Daniel och han började spela för Gert Olsson. Gert blev Daniels förebild under upplärningstiden.

Det stora lyftet kom på kurser i Rimbo med lärare som Sture Sahlström, Peter Puma Hedlund, Esbjörn Hogmark med flera. Puma är Daniels stora förebild. Daniel spelar ofta till dans och gärna värmlandslåtar från Arvika trakten på fiol och upplandslåtar på nyckelharpan. Daniel tycker att det är mycket viktigt att spela till dans.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden

Ulf H Svensson
070-3300138