Nominera till Guldmärket

Zornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Arvika på Musikhögskolan Ingesund. Resultatet vid dagens uppspelning (fredag) blev två silvermärken, ett bronsmärke och fyra diplom. Dessa delas ut på riksspelmansstämman på Sågbacken i Arvika lördag den 29 juni klockan 13.45.

Sandra Berggren, Lycksele, spelade upp på fiol med låtar från Västerbotten för Zornmärkesjuryn i dag (fredag). Hon belönades med silvermärket och kan nu titulera sig riksspelman. Sandra spelar främst traditionell folkmusik från Västerbotten men spelar gärna också låtar från andra områden.

Sandra började spela fiol som barn (6 år) och gick på musikskolan i Lycksele. Det blev mycket spel tillsammans bland annat med hela familjen. Hennes föräldrar är båda musiker och de har många spelmansvänner där som påverkade Sandras intresse för folkmusik.

Intresset för musik har gjort att Sandra vandrat vidare genom många utbildningar och skolor som musikestet i gymnasiet i Lycksele, Birka folkhögskola, Ingesunds Musikhögskolan och går nu folkmusiklinjen på KMH.

Sandra spelar med i många grupper och är med bland annat med i Familjebandet, Leesik trio och i en duo Våtmark med flera. Som förebild nämner hon mamma Siw Burman och sin fiollärare Ellika Frisell.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

Zornmärkesnämnden
Ulf H Svensson
070-3300138