Nominera till Guldmärket

Erland WesterströmZornmärkesuppspelningarna pågår för fullt i Arvika på Musikhögskolan Ingesund. Resultatet vid dagens uppspelning (tisdag) blev två silvermärke, tre bronsmärken och två diplom. Dessa delas ut på riksspelmansstämman på Sågbacken i Arvika lördag den 29 juni klockan 13.45

Erland Westerström, Farsta spelade upp med låtar från Jämtland på munspel och tilldelades Zornmärket i silver vid sin första uppspelning. Han kan nu titulera sig Riksspelman.

Erland började sitt musicerande som ungdom på kulturskolan i Stockholm och spelade då på klarinett. Det blev blåsorkester och flera andra mindre spelgrupper. Vid 15 års ålder övergick han mer och mer till munspelet men spelade då mer blues och jazz men vid 20 års ålder blev det mest folkmusik på munspelen. Vilket han ägnar sig helhjärtat åt i dag.

Han är den första i Sverige att ta examen i folkmusik med munspel som huvudinstrument på Kungl. Musikhögskolan. Under arbetet på KMH har Erland utforskat flera olika röster och uttrycksmedel på sitt instrument och inriktar sin stil mer mot traditionellt spel och solospel.

Som munspelare har han utvecklat en unik stil där traditionella och moderna speltekniker smälter samman till en helhet. Erland utmanar gärna gränserna för vilken repertoar som anses spelbar på instrumentet och har gjort ett omfattande arbete med att översätta och tolka låtar som normalt spelas på andra instrument.

Erland framträder både som solomusiker och i ensemble, bland annat i duon Westerström/Gardner. Utöver konsertverksamheten är Erland också en uppskattad dansspelman som bland annat spelar och dansar på Folkmusikhuset ”Skeppis” i Stockholm. Han har spelat in en skiva som kommer att släppas senare i år. Som förbilder nämns Elias Jonsson, Jon-Erik Hammarberg, Håkan Larsson med flera.

Zornmärket har till syfte att medverka till att vidmakthålla och öka intresset för den svenska folkmusiken. Det betyder bland annat att nya generationer skall stimuleras till att på ett traditionsbevarande sätt föra vidare och skapa förståelse för den musik och de spelstilar vi ärvt från äldre tiders spelmän.

 

Zornmärkesnämnden
Ulf H Svensson
070-3300138