Nominera till Guldmärket

Folke CorneliussonZornuppspelningarna går mot sitt slut. Imorgon, lördag, spelar årets sista fyra upp för zornjuryn, och sedan blir det utdelning av märken och diplom på Sågudden i Arvika, där Värmlands Spelmansförbund har program från kl. 13. Själva riksspelmansstämman börjar kl. 13.45, och då får vi höra de nya riksspelmännen spel, och vi får även träffa årets mottagare av zornmärket i guld.

En av de nya riksspelmännen är Folke Corneliusson från Strömstad i norra Bohuslän. Han började spela fiol som nioåring med bröderna Ernst och Artur Lundberg. Artur föddes 1901, tilldelades zornmärket i guld 1977, och var ledande i spelmanskretsar i Hogdal, där Folke växte upp. På den tiden dansade man mycket till fest och bröllop, och då spelade man trippvals, schottis och en säregen, hoppig typ av polska som vi i dansbeskrivningar känner under beteckningen polska från Hogdal-Lommeland.

-          Den går inte att jämföra med andra polskor, säger Folke. Det är liksom alltid hacketoner i.

Det är extra besvärligt att fånga hogdalspolska i notskrift. Man kan försöka med tretakt eller fyrtakt, men det blir liksom alltid problem någonstans ändå.

Folke är hedersmedlem i Bohusläns spelmansförbund, och åker fortfarande på spelträffar. Det är lite si och så med återväxten bland spelmän i den tradition som Folke representerar, men kanske får han nu nya intresserade spelkamrater när han återvänder med ett silvermärke på bröstet.

Anders Ewaldz
0704 56 21 66