Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

 Årets Zornmärken i guld tilldelas två jämtar

De två mottagarna av 2021 års Zornmärke i guld* heter Kjell-Erik Eriksson, från Offerdal, och Rickard Näslin, från Östersund. Utmärkelsen delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen till särskilt framstående traditionsbärare, och är den mest ärofulla utmärkelse en svensk spelman kan få. Utdelningen skedde idag i Östersund i samband med riksspelmansstämman.

Kjell-Erik Eriksson. Foto: privat

Juryns guldmotivering om Kjell-Erik Eriksson lyder: För mästerligt, personligt och traditionsrikt spel av låtar från Jämtland.
Kjell-Erik har alltid varit nördigt intresserad av gamla tider och vetat varifrån låtarna kom; han har läst och grävt i arkiv och hälsat på äldre som kunnat dela med sig av kunskapen. Ett särskilt intresse har Kjell-Erik haft för Offerdalsmusiken där låtarna efter 1800-talsspelmannen Lapp-Nils var dominerande.

– Jag har haft turen att kunna försörja mig på musiken hela livet tack vare att jag kunnat turnera mycket, både i band och som frilans-spelman. När Zornmärkesnämnden ringde för att meddela att jag fått guldmärket blev jag mycket glad och stolt, jag hade inte tänkt tanken ens i min vildaste fantasi, säger Kjell-Erik Eriksson.

 

Rickard Näslin. Foto: privatJuryns guldmotivering om Rickard Näslin lyder: För mästerligt, stilfullt och traditionsrikt spel av låtar från Jämtland.
Rickard Näslin var mest intresserad av angloamerikansk folkmusik innan han vid 25 års ålder fick en fiol i sin hand och upptäckte den jämtländska och svenska folkmusiken. Sex år senare blev han riksspelman

– Det roliga med folkmusiken är att den är så fri, man får själv göra stämmor och det ger utrymme för kreativitet. När jag fick reda på att jag fått guldmärket gick min första tanke till alla de som förtjänat det men inte fått det. Sen tänkte jag att jag nog är värd det ändå. Jag känner mig ju som en eldsjäl inom folkmusiken och har ägnat en stor del av mitt liv åt det, säger Rickard Näslin.

För mer information, kontakta:

Elin Anderzon, ordförande, Zornmärkesnämnden, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-567 58 22Kjell-Erik Eriksson, mottagare av Zornmärket i guld 2021, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-321 01 72
Rickard Näslin, mottagare av Zornmärket i guld 2021, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 073-373 41 12

*) Med anledning av Coronapandemin skedde ingen Zornmärkesuppspelning eller prisutdelning under 2020.