Nominera till Guldmärket
Arrangera en uppspelning

PRESSMEDDELANDE 2017-07-01

2017 års Zornmärke i guld tilldelas två av Sveriges främsta spelmän: Bo Larsson, Björklinge och Carina Normansson, Sala. Utmärkelsen delas ut av Zornjuryn inom Svenska Folkdansringen till särskilt framstående traditionsbärare, och är den mest ärofulla utmärkelse en svensk spelman kan få. Utdelningen sker idag på Gotland i samband med riksspelmansstämman i Hemse.

Bo Larsson. Foto:Cajsa EkstavBo Larsson från Björklinge i Uppland har tilldelats Zornmärket i guld med motiveringen ”för mästerlig spelmansgärning och traditionsrikt spel av låtar från Uppland”. Han förvaltar en av de starkaste svenska spelmanstraditionerna efter sin läromästare och farbror Leonard, Viksta-Lasse, Larsson och sin far Sven Larsson, och kom tidigt i kontakt med de gamla låtarna från Uppland och Bingsjö. Med sitt mästerliga spel har Bo inspirerat och varit en förebild för en hel generation spelmän. Bo har under sin mångåriga spelmanskarriär framträtt i olika konstellationer och turnerat flitigt såväl i Sverige som utomlands. Numera spelar han gärna med sina barn, som är den fjärde generationen av spelmän i familjen.

– Det känns fantastiskt att få ta emot den här utmärkelsen. Jag är naturligtvis mycket stolt och glad och ser fram emot att åka till riksspelmansstämman i Hemse, säger Bo Larsson.

Carina Normansson. Foto:Gunnar Paulson

Carina Normansson från Sala har tilldelats Zornmärket i guld med motiveringen ”för mästerligt och stilfullt spel av låtar från Västmanland”. Hon började spela fiol som 15-åring och tog emot riksspelmanstiteln tre år senare. Hon har sin repertoar från både Hälsingland och Dalarna, men har nu också hittat hem till Västmanland. Carina Normansson var under 80- och 90-talet konstnärlig ledare för Falu spelmanslag och är känd från grupper som SWÅP och Trio Schedin. Idag verkar Carina i Västmanland och Sala, bland annat som musikalisk ledare i gruppen WestMannaFolk.

– Jag hade tidigt en längtan efter den tonalitet som finns i folkmusiken och identifierar mig som spelman. Folkmusiken har visat mig ett språk som är format under generationer, men som samtidigt har gett mig ett rum för det egna uttrycket, säger Carina Normansson.

 


För mer information, kontakta:
Christina Frohm, Zornjuryn, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 070-717 42 51
Bo Larsson, mottagare av Zornmärket i guld 2017, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 073-054 51 60
Carina Normansson, mottagare av Zornmärket i guld 2017, email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telnr 0707-18 58 18


Klicka på bilderna för högupplösta pressbilder.
Foto på Bo Larsson: Cajsa Ekstav
Foto på Carina Normansson: Gunnar Paulson

 

 

Om Zornmärket

  • Zornmärket delas ut årligen av Zornmärkesnämnden i Svenska Folkdansringen. Märket finns i brons, silver och i guld.
  • För att kalla sig riksspelman skall man ha tilldelats Zornmärket i silver eller guld. För att få brons eller silver skall man spela upp för en jury.
  • Instrumenten man kan spela upp på är bland annat fiol, nyckelharpa, klarinett och durspel (litet dragspel)
  • Juryn består av högt kvalificerade musikmänniskor, själva spelmän och mycket väl bevandrade i folkmusikens traditioner och uttrycksformer. De bedömer den uppspelandes prestation från olika folkmusikaliska utgångspunkter och lämnar sedan ett utlåtande som kan innebära en utmärkelse.
  • För att få ett märke är det absolut krav att spela enligt äldre svensk tradition, efter en viss spelman eller från en viss del av Sverige. Äldre betyder i detta sammanhang oftast 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Enbart teknisk skicklighet på instrumentet ger inget märke.
  • Zornmärket i guld tilldelas endast synnerligen framstående traditionsbärare och endast ett eller två guldmärken delas ut varje år. Ingen uppspelning föregår.
  • Sedan 1933 har 864 spelmän erövrat Zornmärket i silver och således blivit riksspelmän. 124 spelmän har sedan 1933 tilldelats guldmärket.